Nokkonen – Nettle (urtica)
Nokkosia on useita eri lajeja, mutta kaikki samaan tapaan käytettävissä lääkinnällisesti ja ruokakäytössä. Nokkonen (Urtica dioica), pohjannokkonen (Urtica dioica subsp. sondenii) ja rautanokkonen (Urtica urens).
Nokkonen sisältää A-, B-, erittäin paljon C-, D-, E- ja K-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, erittäin paljon rautaa, piitä, valkuaisaineita, biotiinia, koliinia, foolihappoa, histamiinia, serotoniinia, pantoteeni-, sitruuna-, etikka- ja muurahaishappoa , sekä asetyylikoliinia ja kuituja.
Lääkinnällisyys
Lääkinnällinen käyttö sisäisesti virtsa- ja munuaiskiviin (diureetti), sekä virtsateiden puhdistamiseen, astmaan, eturauhasen liikakasvuun, hiustenkasvuun, anemiaan, tulehduksiin, vahvistamaan yleiskuntoa ja immuniteettia, sekä kuukautiskipuihin. Nokkonen alentaa myös veren- painetta ja sokeria, sekä estää veren hyytymistekijöitä. Ulkoisesti se parantaa pintaverenkiertoa, joten nokkonen käy loistavasti myös peräpukamiin (hauteena). Lisäksi se toimii erektiohäiriöihin (nokkospiiskaus tai siemenet), kääreinä ihottumiin, erityisesti ekseemaan, reumaan, hiustenpesuun, nivelkipuun, lihaskipuun, allergioihin, nokkosteen kerrotaan auttavan heinänuhaan!
Kerääminen
Kerää nokkosta vain kuivalla kelillä, sillä sateessa se kerää itseensä nitraattia, joka saattaa olla haitallista suurina määrinä, sillä se muuntuu elimistössä nitriitiksi.
Kuivaaminen ja ryöppääminen vähentää nitraattipitoisuutta huomattavasti!
Vanhemmiten nokkosen kukkiessa vanhemmisasa lehdissä saattaa esiintyä kirkasta kristallisoitunutta ainetta nimeltään cystolith (kalsium karbonaattia), joka saattaa ärsyttää munuaisia, siksi olisi syytä käyttää mahdollisimman nuoria lehtiä ja versoja ennen kukintaa. Nokkonen saattaa ärsyttää herkillä vatsaa, aiheuttaa turvotusta, sekä hengitysvaikeuksia.
Kuivatus
Nokkosen voi kuvata monella tapaa, voit ripustaa nokkoset varsineen katosta riippumaan, sisälle tai ulos varjoon. Nokkoset voi kuivattaa myös saunassa sanomalehtien päälle levitettynä jälkilämmössä, kasvikuivurissa tai uunissa luukku hieman raollaan, jotta kosteus pääsee uunista ulos. Käytä mahdollisimman mietoa lämpötilaa, 35-40 astetta maksimi, silloin säilyy vitamiinitkin paremmin.
Käyttö
Nokkosta voit käyttää myös vihdaksi, kirvojen ja muiden tuholaisten karkoitukseen nokkoskäytteenä, sekä lisäravinteena kasveille, ruokiin tuoreena (jolloin vaatii ryöppäyksen polttiaiskarvojen tuhoamiseksi jos syödään sellaisenaan, kuumentaminen tuhoaa polttiaskarvat), sekä kuivattuna, keitettynä, mausteeksi jne.
Nokkospiiskaus
Nokkospiiskaukseen tarkoitettu ”piiska”, tehdään pitkistä vanhemmista nokkosista. Kerää nokkosia sopivan kokoinen nippu ja kasta se kuumaan löylyveteen ennen piiskaamista. Nokkospiiska auttaa pintaverenkiertoon, sekä erektiohäiriöihin ja ihottumiin jne. Kuivalla juuri poimitulla nokkospiiskallakin voi rajuimmat kokeilla, pistelyn tuloksena saat paljon serotoniinia polttiaiskarvoista, terveellistä siis sekin!
Nokkoskääre
Nokkoskääreen reumaattisiin oireisiin, tulehduksiin, pintaverenkierron ongelmiin ja ihottumiin teet helposti lehtiä kastamalla kuumahkoon veteen (sen mitä iho kestää) muutaman sekunnin verran. Levitä lehdet ongelma-alueelle ja sido tarvittaessa paketti kevyesti, nokkosen riivityillä pitkillä varsilla kiinni. Jos lehdet alkavat kuivaamaan, voit kostuttaa nitä hieman lämpimällä vedellä.