Isomaksaruoho (Hylotelephium telephium)
Isomaksaruoho on rakkauden yrtti, se jatkaa kasvuaan kahtena, vaikka sen katkaisisi keskeltä poikki. Kaksi yksilöä kaartuvat useimiten toisiaan kohti, joten sekin on katsottu olevan osoitus rakkaudesta. Isomaksaruohon lehdet ovat myös ruokaa isoapolloperhosen toukille, ja se on hidas leviämään, joten sitä ei pidä koskaan kerätä paikasta kuin korkeintaan kolmannes, mikäli sitä esiintyy laajoina alueina. Isomaksaruohoa tavataan luonnossa paikoin melko paljon, mutta se on myöskin helppo mehikasvi kasvattaa itsekin. Se viihtyy kuivahkoilla kallioilla, mutta myös mullassa erinomaisesti.
Isomaksaruohon lehdet sisältävät polysakkarideja, jonka vuoksi sillä on anti-inflammaatorisia vaikutuksia. Lehtien mehu on vahva antioksidantti ja se vähentääkin tehokkaasti vapaita radikaaleja elimistössä, tämä johtuu ilmeisesti kasvin sisältämistä fenoliyhdisteistä. Kuivattuna lehdissä on edelleenkin anti-inflammaatorisia vaikutuksia.
Metanolipitoisessa uutoksessa isomaksaruoho toimii myös lääkeyrttinä ulkoisesti käytettynä, sillä metanoli on myrkyllistä juotuna. Näistä ominaisuuksista ei yleisesti tiedetä lainkaan. Uutos sisältää tekijöitä, jotka poistavat sekä kipua, että tulehdusta.
Isomaksaruohon lehtiä onkin käytetty antiikin aikoina tulehduksellisissa ihosairauksissa, vähentämään ihon tulehdusta ja kipua, mutta auringon polttamaan ihoon sillä ei ole havaittu vaikutusta. Isomaksaruohon lehtimehulla on kyky vähentää kuitenkin ihon punoitusta. Pakastekuivatulla isomaksaruoholla ei ole samankaltaista lääkinnällistä tehoa.
Isomaksaruoho on täysin myrkytön, mutta maksaruohoissa on yksi myrkyllinen, keltamaksaruoho, jota ei saa syödä lainkaan. Muutkin n. 40 erilaista maksaruohoa, kuten kaukasianmaksaruohot ovat myöskin käytettäviä isomaksaruohon tapaan, maku vaihtelee hieman tietysti lajista riippuen.
Maultaan isomaksaruoho muistuttaa hernettä tai papua, mutta sillä on kuitenkin myös omanlaisensa makumaailmansa. Sitä kuitenkin voi käyttää herneen tavoin ruoan valmistuksessa, jopa ehkä korvata täysin herneet ja pavut.
Isomaksaruohoa voi käyttää uutettuna alkoholiin, öljyyn taikka suoraan sellaisenaan lehdet ja siemenet, itse asiassa koko kasvin maanpäällinen on täysin käytettävissä.
Lähteet:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18818510
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11092573
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7764285