Katukiekko – miten Suomessa pelataan?
Jääkiekko ei ehkä ole Suomen kansallislaji, mutta sillä on sitäkin suurempi paikka suomalaisten sydämissä. On siis vain luonnollista, että katukiekko on levinnyt sen synnyinseuduilta Pohjois-Amerikasta myös meille.
Tätä rentoa lätkäversiota pelaillaan pihamailla, mutta myös organisoidusti SM-tasolla. Tutustu tässä katukiekkoon tarkemmin ja katso, missä lajin pariin pääsee pitämään hauskaa!
Kuinka katukiekko eli street hockey eroaa jääkiekosta?
Katukiekko muistuttaa pitkälti jääkiekkoa, sillä sen juuret löytyvät tästä suosikkilajista. Pelikenttänä toimii kaukalo, ja kentällä on yhtä aikaa viisi pelaajaa sekä maalivahti kummastakin joukkueesta.
Myös pelivarusteet muistuttavat jääkiekkovarustusta: pelaajilla on jääkiekkohanskat sekä kypärät, joskus myös muu suojavarustus. Maalivahdeilta vaaditaan täyttä suojavarustusta.
Tavoitteena on tykittää pallo vastapuolen maaliin, joka on samankokoinen kuin jääkiekossa (183 cm x 122 cm). Säännöt ovat muuten samanlaiset kuin jääkiekossa, mutta ne eroavat hieman paitsiota koskien, eivätkä taklaukset ole sallittuja.
Kaikkein isoin ja näkyvin ero on kuitenkin se, että kaukalossa ei ole jääpintaa, vaan pinta on esim. betonia, puuta, muovia tai asfalttia. Luonnollisestikaan käytössä ei ole luistimia, vaan pelikenkinä toimivat lenkkarit. Tästä syystä lajia kutsutaan myös tossulätkäksi.
Pelivälineenä käytetään kiekon sijaan pienehköä oranssia palloa, jota lyödään jääkiekkomailoilla. Otteluaika jaetaan kahteen erään, joista kumpikin on kestoltaan kymmenen minuuttia. Välissä pidetään minuutin erätauko.
Katulätkäottelut ovat nopeatempoisia sekä vauhdikkaita, ja pelit on helppo laittaa pystyyn jääkiekkoa kevyemmän varustetarpeen ansiosta.
St Hockey Tour -suomenmestaruuskamppailut
Aina vuodesta 2004 lähtien järjestetty St Hockey Tour kokoaa yhteen Suomen kovimmat katukiekkoilijat. Näissä kisoissa ratkotkaan, kuka vie kotiin SM-mestaruuden.
Aloitusturnaus järjestetään perinteiseen tapaan vuosittain Helsingin Kampissa. Tämän jälkeen kiertue lähtee liikkeelle koukaten muutamien maamme suurimpien kaupunkien kautta, vaihdellen hieman vuosittain. Finaalipelit nähdään aina Helsingissä Narinkkatorilla.
Turnauksessa on kolme sarjaa:
- Miesten sarja
- Naisten sarja
- Harrastesarja
SM-mestaruudesta kamppaillaan miesten ja naisten sarjoissa, kun taas harrastesarjaan ovat tervetulleita mukaan myös kaveri- työ- ja sekaporukat rennolla meiningillä. Mukaan päästäkseen pelaajien tulee olla 18-vuotiaita.
Tapahtuma onkin mahtava tapa pitää hauskaa vauhdikkaan lajin parissa – joko SM-pelejä katsellen tai itse kentällä rymistellen.
Kisoihin on helppo lähteä mukaan taitotasoon katsomatta. Eri tasoiset osallistujat ovat tervetulleita mukaan matalalla kynnyksellä, eikä varusteitakaan tarvita paljoa. Riittää, että pelaajilta löytyy maila, hanskat ja kypärä.
Junioreille järjestetään oma SM-kisa, St Hockey Junior Cup, johon saavat osallistua alle 16-vuotiaat lätkätaiturit. Tytöille ja pojille on omat sarjansa, ja ikäryhmät U10–U16 on luokiteltu erikseen.
Nuorten kisat pelataan Espoossa, ja ajankohta valikoituu aina niin, ettei se ole päällekkäin aikuisten kisojen kanssa.
Ballhockeylle järjestetään omat SM-kisansa
Suomessa pelataan myös ballhockeytä, joka muistuttaa katulätkää useimmissa piirteissään. Erona on se, että viralliset ottelut ovat kolmen erän mittaisia, ja jokainen niistä kestää 15 minuuttia. Peliaika on siis yhteensä 45 minuuttia.
Ballhockeyn SM-kisat järjestetään loppukesän puolella: paikkakunta vaihtelee vuosittain. Pelikenttänä toimii täysimittainen jääkiekkokaukalo rullakiekkopohjalla.
Vuonna 2022 mukana oli viisi joukkuetta, ja pelit käytiin virallisesta otteluajasta poiketen 2×15 minuutin mittaisina.
Katukiekko ei vielä kohauta vedonlyöntilistoja
Tossulätkä on Suomessa vielä sen verran pieni laji, että se ei ole löytänyt tietään vedonlyöntilistoille.
Tähän saakka kisoja on järjestetty tosissaan, mutta melko rennossa turnaushengessä. Niin kauan kuin tilanne on tämä, veikkauslistat tuskin ottavatkaan katukiekkoa riveihinsä.
Jääkiekkoon ja muihin suosittuihin suurlajeihin sen sijaan rakastetaan osallistua myös kotisohvilta. Penkkiurheilijoiden harrastuksiin kuuluva vedonlyönti käy erityisen vilkkaana esimerkiksi Stanley Cupin ja SM-liigan finaalien aikaan. Jos haluat tutustua tähän puoleen, vilkaise uudet nettikasinot 2022.
Hauskaa, vauhdikasta menoa ympäri vuoden
Katukiekon pariin on helppo lähteä, vaikka taitoja ei olisi vielä kertynyt. Kerää oma porukka tai ota selvää, missä sinua lähimmät joukkueet pelailevat. Lajia voi harrastaa ympäri vuoden: talvisin jäähalleilla ja kesäisin ulkotiloissa.
SM-katukiekkoa pelaavista joukkueista saatat bongailla myös kesälomilla olevia ammattilaisjääkiekkoilijoita! Esimerkiksi Aleksander Barkov ja Henrik Haapala ovat juhlineet katulätkän SM-mestaruutta Nyt Rillataan -joukkueen riveissä.
Pallon perässä juostessa hien virtaaminen ja hauskanpito on taattu. Jos sitten pallo pysyy lavassa tiukemminkin, voit jatkaa harrastusta helposti vaikka SM-mittelöihin saakka.