Kirpputorin Perustaminen – Itsepalvelukirppiksen Perustaminen
Miten perustan kirpputorin? Mitä kirpputorin perustaminen vaatii? Kirpputorin kulut, kustannukset, tarvittavat luvat, verotus, kirjanpito… Kaikki tiedot mitä tarvitset kirpputorin perustamiseen löytyy tästä artikkelista. Kirpputorin ja Itsepalvelukirppiksen perustaminen askel askeleelta. Kun kirjoitat kirpputorin liiketoimintasuunnitelman, tämä artikkeli olisi myös kätevä.
Kirpputori Yrittäjäksi
Yrittäjyys on monen mielestä helppo nakki. “Työskentelet silloin kun sinä haluat, saat paljon rahaa jne” mutta tämä ei ole (aina) totta. Jos sinulla ei ole kokemusta yrittäjyydestä, kannattaa hankkia tietoja yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista.
Lue artikkeli huolellisesti loppuun asti jotta saisit selkeän käsityksen kirpputorin perustamisesta.
Kirpputorin Kannattavuus
Kannattaako kirpputorin perustaminen? Kirpputorin tai muun yrityksen kannattavuus lasketaan sillä tavalla. Mistä saat rahaa (mitkä palveluja ja tuotteita myyt), kuinka suuri olisi liikevaihtosi, kun vähennet kulut ja verot liikevaihdosta mitä jäisi käteen?
Tavalliset ihmiset joilla ei ole kokemusta yrittäjyydestä usein ajattelevat tällä tavalla “Jos minulla olisi 100 pöytää ja vuokraisin jokaisen 25 eurolla, saisin 10.000 euroa kuukaudessa.” se ei ole niin helppoa.
- Pöydät eivät voisi olla koko ajan täynnä.
- Vaikka kaikki pöydät olisivat koko ajan täynnä ja saisit 10.000 euroa, maksat arvonlisäveron siitä summasta verottajalle eli melko 2000 euroa heti menee arvonlisäverona.
- Maksat kulut (keskimäärin 4000-4500 euroa kuukausittain, jos yrityksellä ei ole muita työntekijöitä )
- Vielä maksat tuloveroa
Yrityksen kannattavuus myös riippuu niistä asioista: mikä on kilpailutilanne ja mikä on potentiaalinen asiakas lukumäärä? (Älä sekoita tätä alueen väkilukuun. Alueessa voi olla 10.000 ihmistä mutta montako niistä oikeasti vuokraa pöytiä itsepalvelukirpputorilta? (Sanoisin %5 – %15 prosenttia)
Kirpputorin kannattavuus on tärkeä. Kun haet starttirahaa tai lainaa yrityksen perustamiseen, viranomaiset ja pankit ottavat sen huomioon.
Sen takia sinun pitää miettiä tätä tarkasti ennen yrityksen perustamista. Jos aiot perustaa itsepalvelukirpputorin, tarvitset vähintään 100 pöytää.
Yrityksen Perustaminen Rahoitus
On muutamia vaihtoehtoja yrityksen perustamisen rahoittamiseen.
- Voit hakea lainaa yrityksen perustamista varten pankista: Pankki vaatii vakuudet lainan takuuksi.
- Voit hakea lainaa Finnverasta: Finnvera antaa lainaa yrityksille tai aloittaville yrittäjille. Ero Finnveran ja pankin välillä on se että Finnvera ei vaadi takuita ja korot ovat matalammat verrattuna pankkiin.Kuitenkin sinulla pitää olla hyvä liiketoimintasuunnitelma joka näyttää että yritys kannattaisi.
- Yksityiset sijoittajat: Voit etsiä ihmisiä jotka haluaisivat sijoittaa rahaa yrityksille.
- Voit hakea starttirahaa: Vaikka starttiraha ei ole yrityksen perustamista varten, silti alkuvaiheessa siitä on apua.
Kirpputorin Perustaminen Kustannukset
Listataan ensin mitä tarvitset kirpputorin perustamiseen.
- Kirpputorin pöydät
- Henkarit
- Kassakone
- Kirpputorin kassajärjestelmä
- Maksupääte
- Kameravalvontajärjestelmä
- Tietokone ja tulostin
- Liiketilan vuokra (3 kk vuokratakuu)
- Muut kustannukset
Riippuu monista tekijöistä (kuinka iso siitä tulee, montako pöytää siellä on, rakennatko pöydät itse tai ostatko ne valmiina jostain muualta, millaisen kassakoneen ostat jne), kirpputorin perustaminen maksaa keskimäärin 15.000 – 30.000 euroa.
Kirpputorin Kulut
- Liiketilan vuokramaksu
- Laskut (sähkö, vesi, lämpö, nettiyhteys, puhelin jne)
- Verot
- Työntekijöiden palkat ja työntekijöiden vakuutukset
- Yel (yrittäjän eläkevakuutus on pakollinen) ja muut vapaaehtoiset vakuutukset.
- Kirjanpito maksu
- Jos käytät kassajärjestelmää jolla on kuukausi maksu
- Muut toimintakulut
Kirpputorin Kirjanpito
Kirjanpitovelvollisuus koskee kaikkia liikkeen- ja ammatinharjoittajia mutta tämä ei tarkoita että sinun on pakko ostaa kirjanpitopalvelua toiselta yritykseltä tai ammattilaiselta. Suomessa kuka tahansa voi olla kirjanpitäjä eli voit tehdä kokonaan kirjanpidon itse (jos osaat).
Vaikka laki ei kiellä sinua tekemästä sen itse, anna silti ammattilaisten hoitaa homman. Veroasioiden kanssa ei voi pelleillä.
Lyhyesti se toimii näin; säästät kaikki kuitit ja tositteet, annat ne kirjanpitäjälle, hän laskee ja kertoo sinulle paljonko veroa sinun täytyy maksaa. Kirjanpidossa on kaksi vaihtoehtoa: yhdenkertainen kirjanpito ja kahdenkertainen kirjanpito.
Mikä on yhdenkertainen kirjanpito?
Se tarkoittaa että kirjoitat ylös “tulot, menot, korot, verot ja tavaroiden tai palveluiden oma käyttö.” yksinkertaisesti. (yhdenkertaisen kirjanpidon on perustuttava tositteisiin ja kuitteihin.)
Mikä on kahdenkertainen kirjanpito?
Kahdenkertaisessa kirjanpidossa liiketapahtuma merkitään kahdelle tilille. Kahdenkertainen kirjanpidossa myös kirjoitat tulot, menot jne mutta kaikki tulot ja menot kirjoitetaan erikseen ja yksityiskohtaisesti.
Kumman valitsen niistä?
Jos olet ammatinharjoittaja tai sinulla on pieni toiminimi yritys (taseen loppusumma alle 100 000 euroa, palveluksessa on alle kolme henkilöä, liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on vähemmän kuin 200 000 euroa) kahdenkertainen kirjanpito velvollisuus ei koske sinua.
Silti voit pitää kahdenkertainen kirjanpito vapaaehtoisesti.
Kirpputori Yrittäjän Verotus
Itsepalvelukirpputorin verotus ei ole niin erilainen kuin muiden yritysten. Kirpputorin pitäjä vuokraa pöytiä asiakkaille ja pöytien hinta sisältää arvonlisäveron. Paikan omistajana keräät arvonlisäveroa asiakkailta ja tilität rahaa verottajalle.
Jos sinulle jää voittoa kaikkien kulujen ja maksujen jälkeen, maksat vielä tuloveroa, arvonlisäveron lisäksi.
Ihmiset jotka vuokraavat pöytiä ja myyvät omaa tavaraa kirpputorilla ovat vastuussa omien tuotteiden veroasioista.
Asia ei kuulu kirpparin omistajalle.
Jos kirpputorin omistaja ostaa ja myy tavaroita itse sitten hänen pitää lisätä arvonlisäveroa tuotteiden hintaan.
Uskon että tämä vastasi kysymykseen “maksaako kirpputorin pitäjä arvonlisäveroa/veroja?”
Katsotaan asiaa vielä tarkemmin.
Käytetyn tavaran myynti ja verotus
Lain mukaan oman käytetyn tavaran myyminen ja toiselta henkilöltä ostetun tavaran myyminen on kaksi eri asiaa ja niillä on eri sääntöjä kun kyse on arvonlisäverosta.
Kun myyt oman tavaran : Ei makseta arvonlisäveroa (Jos liikevaihto on alle 10.000 euroa vuodessa) ja myyt verovapaasti (Jos voitto on pienempi kuin 5000 euroa vuodessa)
Kun myyt toiselta ostetun tavaran kirpputorin pitäjänä : Maksetaan arvonlisäveroa ja summa lasketaan siitä kuinka paljon arvoa sinä lisäät tuotteen hintaan. Esim: Ostit kännykän 100 eurolla eräältä henkilöltä. Aiot myydä sen 150 eurolla (veroton myyntihinta).
Arvonlisävero lasketaan siitä 50 eurosta jonka sinä lisäsit tuotteen hintaan. 24 prosenttia 50 eurosta = 12 euroa (arvonlisävero). Tuotteen verollinen myyntihinta on 162 euroa.
Uuden tavaran myynti kirpputorilla
Saako kirpputorilla myydä uutta tavaraa?
Kirpputorilla saa myydä uusia tai vanhoja tavaroita .Uuden tavaran jälleenmyyntiä ei ole kielletty laissa. Siis kirpputorin omistaja päättää sitä itse. Jos kyseessä on itsepalvelukirpputori, myyjä eli pöydän vuokraaja hoitaa tuotteiden veroasioita itse. Myyjän täytyisi pitää päiväkirja myynnistä ja ilmoittaa verottajalle mitä hän myi, millä hinnalla hän myi, kuinka paljon oli voitto jne
Mitä kirpputorilla ei saa myydä
Kirpputori on käytännössä niin kuin tavallinen vähittäiskauppa. Jos laki kieltää jonkin tavaran myynnin tavallisessa kaupassa, se on myös kielletty kirpputorilla. Esim: Et saa myydä väärennettyä tuotetta sekä kaupoissa että kirpputorilla.
- Aikuisille tarkoitettuja tuotteita (lehdet, elokuvat, seksilelut jne)
- Aseita, räjähteitä tai sellaisia tuotteita
- Päihdeaineita
Kiellettyjä tuotteita. Sen lisäksi kirpputorin pitäjä voi päättää mitä kirpputorilla saa myydä.
Kirpputori Liikevaihto
Kirpputorin liikevaihdon summa riippuu siitä että kuinka paljon yritys on saanut rahaa arvonlisäveron vähentämisen jälkeen.
Esim: Vuokraat pöydän 30 eurolla. Vähennetään arvonlisäveron siitä summasta. 30/1.24= 24.20 euroa on liikevaihto yhden pöydän vuokraamisesta. Taas riippuu monista tekijöistä, kirpputorin liikevaihto voi olla keskimäärin 50.000 – 200.000 euroa vuodessa. Itse asiassa liikevaihdon summa ei ole niin tärkeä, tärkeintä on se kuinka suuri on voittosi.
Esim: 2 eri kirpputoria. Yhden kirpparin liikevaihto on 100.000 euroa ja kulut 70.000 euroa siis kirpputorin pitäjälle jää 30.000 euroa vuodessa. Toisen kirpparin liikevaihto on 80.000 ja kulut 40.000 euroa siis kirpparin pitäjälle jää 40.000 euroa. Vaikka toisen kirpputorin liikevaihto on pienempi, sillä on suurempi voitto eli se tienaa enemmän rahaa. Huom: Itsepalvelukirpputorilla pöydän vuokraajien myyntiä ei lasketa kirpputorin liikevaihtoon.
Kirpputorin Luvat
Mitä lupia kirpputorin perustamiseen tarvitaan?
Et tarvitse kirpputorin perustamista varten erityistä lupaa eli “erityistä kirpputori lupa” ei ole olemassa. Yrityksen perustamisilmoitus riittää kirpputorin perustamiseen. Ilmoitus täytetään ytj.fi sivulla. Jos aiot hakea starttirahaa , älä täytä tätä lomaketta ennen starttirahan myöntämispäätöstä.
Yrityksen perustaminen hinta
Toiminimen perustaminen maksu on 75 euroa, jos täytät perustamisilmoitus sähköisesti.
Sama ilmoitus maksaa 110 euroa jos käytät paperi lomaketta.
Kun kyseessä on osakeyhtiö, sähköinen ilmoitus on 330 euroa ja paperilomake maksaa 380 euroa.
Jos aiot myös myydä pakkaamattomia ruokia tai juomia kirpputorilla silloin tarvitset erityisen luvan ja hygieniapassin.
Yrityksen Riskienhallinta
Mitä on riskienhallinta?
“Riskienhallinta on yritystoiminnassa seurauksiltaan merkittävien kielteisten tapahtumien järjestelmällistä määrittelyä ja niihin varautumista.”
Suomeksi: Jos tapahtuu jotain, sinulla on varasuunnitelma sitä varten.
Miten hallita riskejä?
– Säästä rahaa ja aina pidä joku summa pankkitililläsi: Jos yritystoiminta keskeytyy jostain syystä hetkeksi, voit jatkaa säästämälläsi rahalla kunnes toiminta palautuu ennalleen.
– Ota vakuutuksia: Niitä on paljon mutta valitse vakuutuksia joita tarvitset enemmän.
Kirpputorin vakuutukset: Yel, Tapaturmavakuutus, Palovakuutus, Keskeytysvakuutus … (Paitsi Yel, muut vakuutukset ovat vapaaehtoisia mutta hyvä ottaa). Kirpputorit eivät yleensä ota varkausvakuutus, kannattaa laittaa “Kirpputori ei vastaa tulipalosta, vesivahingosta, varkaudesta tai ilkivallasta aiheutuvasta vahingosta.” sellaisen lauseen kirpputorin sääntöihin.
– Kirjoita säännöt, ehdotukset toiminnasta ja laita ne näkyvälle paikalle sekä kirpputorille että kirpputorin nettisivuille.
– Tee kirjalliset sopimukset, suullisten sopimusten sijaan.
– Laita varoituskylttejä: Esimerkiksi jos lattia on märkä, asiakas liukastuu liiketilassa ja siellä ei ole varoitusmerkkiä niin kirpputorin pitäjä on vastuussa siitä ja hänen täytyy maksaa asiakkaalle aiheutuvat kulut.
– Seuraa alasi lainmuutoksia ja valmistaudu mahdollisiin vaadittaviin muutoksiin.
– Varmista että sinulla on sijaishenkilö: Erityisesti kirpputorilla et voi vain sulkea paikkaa kun sairastut tai sinulla on hätätilanne.
Menestyvä Kirpputori
Kirpputori alalla on kova kilpailu, ensin täytyy myöntää se. Kirpputorin perustaminen ei ole niin vaikea, jos sinulla on rahaa sitä varten mutta yrityksen pyörittäminen ja menestyminen on vaikea osa. Jos aiot tehdä mitä muut tekevät silloin mahdollisuus menestyä on pieni. Suosittelen että ensin katso mitä muut tekevät, millaisia palveluja ja tuotteita niillä on. Sen jälkeen mieti miten voisit parantaa palveluja ja miten voisit erottua muista.
Miten erottua muista kirpputoreista alueellasi
- Voit erikoistua johonkin tiettyyn osa-alueeseen. Esim: Lastenkirppis, harrastusvälineiden kirppis, elektroniikka kirppis jne. (pitää ottaa huomioon alueen väkiluku, erikoistuminen usein ei onnistu pienillä alueilla )
- Voit myös erikoistua hinnoilla ja hinnoittelu järjestelmällä.
- Palvelutavallakin voit erottua muiden joukosta.
Menestyvän Yrittäjän Ominaisuudet
Millainen on hyvä yrittäjä?
Monissa artikkeleissa on pitkä lista jossa kerrotaan millainen yrittäjän tulisi olla ja minkälaisia ominaisuuksia yrittäjällä pitäisi olla. Monet niistä ominaisuuksista eivät pidä paikkansa tai sanotaan näin että Jos olet yrittäjä ja myyjä siinä yrityksessä saman aikaan, se on eri asia kuin olla vain yrittäjä.
Joka tapauksessa yrittäjän tärkeimmät ominaisuudet ovat : Osaa hoitaa raha-asioita, valmis ottamaan riskejä ja osaa ratkaista ongelmia. Muut ominaisuuksia tarvitaan tilanteen mukaan. Paikallisella yrityksellä usein yrittäjä on myös työntekijä. Vaikka olet hyvä yrittäjä, sinun pitää olla myös hyvä työntekijä (Kärsivällisyyttä ja vuorovaikutuskykyä tarvitaan tässä vaiheessa). Yrittäjän vahvuudet ja yrittäjän heikkoudet riippuvat yrittäjän persoonallisuudesta ja yrityksen toimialasta.