Säästövinkit talveen 2022-2023
Syksy 2022 on kovaa kyytiä vaihtumassa talveksi ja tiedossa on monia rahareikiä ja menoeriä. Nousseiden kustannusten kanssa painivia suomalaisia on paljon, sillä palkat eivät millään pysy inflaation ja nousseiden kustannusten perässä. Sähkö maksaa maltaita ja bensan ja dieselin hinnat ovat korkealla. Ruoka on kallista ja talvella on pakko syödä ostoruokaa, mikäli pakaste on jo kesän ja syksyn sadosta tyhjä.
Tässä postauksessa kerromme muutamia säästövinkkejä talveen 2022-2023. Lue postaus ja nappaa vinkit talteen!
Miksi hinnat nousevat vuonna 2022?
Inflaatio on vuonna 2022 todella korkealla monien maltillisten vuosien jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten ostovoima heikkenee hintatason nousun vuoksi. Suomalaiset saavat siis samalla rahalla vähemmän asioita, sillä rahan arvo heikkenee.
Vuonna 2022 inflaatio on ennätyskorkealla monestakin eri syystä. Viime vuodet ovat olleet hankalia monella alalla, eikä tänä vuonna alkanut sota auta tilannetta ollenkaan. Sähkön hinta ja energiakriisi yleensäkin katkaisi kamelin selän ja tulevasta talvesta tulee todella raskas monille kotitalouksille.
Yksi asia siis johtaa toiseen ja tästä on seurannut yleinen hinnannousu. Suomi ei kuitenkaan ole tilanteessa yksin vaan nousu koskettaa koko Eurooppaa. Hinnannousua ei voi pysäyttää, mutta omaa taloutta voi yrittää hallita muilla keinoin. On aika säästää ja tehdä muutenkin fiksuja rahapäätöksiä.
Syö satokauden ruokia
Syksyllä Suomesta saa vielä kotimaista ruokaa, jonka hinta on järkevällä tasolla. Kotimaisia eväitä ovat muun muassa erilaiset sienet ja marjat, sekä kaalit ja muut vihannekset. Vaikka sato olisikin jo nostettu, on näiden tarjonta suurempaa kuin esimerkiksi keväisillä hedelmillä ja vihanneksilla ja näitä syömällä voit säästää rahaa.
Satokauden ruokiin voi tutustua helposti esimerkiksi netissä erilaisia satokalentereita katselemalla. On kuitenkin helppoa myös huomata ylitarjonnassa olevat tuotteet katsomalla niiden hintalappuja. Talvella suomalainen tuotanto on vaarassa, sillä sähkön hinnannousu vaikuttaa esimerkiksi kotimaisen kurkun ja tomaatin tuotantoon. Kannattaakin pyrkiä parhaan mukaan itse säilömään erilaisia raaka-aineita pakastamalla tai vaikkapa kuivattamalla.
Lokakuusta alkaen lohen hinta aina laskee. Mikäli nautit kalan syönnistä, on myöhäissyksy ja alkutalvi siihen otollisinta aikaa. Joulun aikaan sitrushedelmät ovat parhaimmillaan ja halvimmillaan. Älä kuitenkaan stressaa asiasta liikaa, sillä ruuan hinta on yksi asia, johon emme voi itse vaikuttaa. Terveellisesti ja tasapainoisesti syöminen kannattaa silti!
Säästä sähkölaskusta
Sähkön hinta on yksi niistä hinnoista, joka on kuluttajan kannalta noussut eniten. Sähkön hinnannousuun vaikuttaa muun muassa se, että Venäjältä ei saada enää kaasua ja öljyä. Myös kuiva ja hyvä kesä piti vesivoimalla tuotetun sähkön hinnoissaan kesällä ja ydinvoimalan myöhästyminen myöhästytti mahdollista hinnan laskua.
Sähkö on siis kallista, eikä sille voi mitään jos ei ole jo aiemmin sitoutunut kahden vuoden määräaikaiseen sopimukseen hyvällä hinnalla. Mikäli vanha sopimus on päättymässä, tulee etsiä uusi määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai valita pörssisähkö.
Sähkölaskusta voikin säästää valitsemalla sellaisen sopimuksen, jonka avulla sähkön hinnan voi sitoa tiettyyn hintaan talven alla. Määräaikaisuudessa on kuitenkin se huono puoli, että mikäli hinta alkaa laskea, on kalliissa hinnassa kiinni vielä jonkin aikaa. Pörssisähkön avulla voi hyödyntää sähkön hinnan vaihtelut päivän sisällä ja säästää näin!
Mikäli käytät pörssisähköä tai sinulla on niin sanottu yösähköhinta, joka on halvempi kuin päiväsähkö, voit esimerkiksi pestä pyykit ja lämmittää yön aikana kun sähkö on halvempaa. Myös muut seikat, kuten tuuli vaikuttavat pörssisähkön hintaan. Mikäli sähkön hinta on aina sama, on ainoa keino säästää kulutuksen pienentäminen.
Laske kotisi sisälämpötilaa, ota lyhyempiä suihkuja ja vaihda kaikki lamput energiatehokkaampiin, mikäli et ole niin jo tehnyt. Suurin kuluerä on sähkölämmitys, joten etsi sen käytölle vaihtoehtoja mahdollisuuksien mukaan!
Hyödynnä Black Friday ja muut alennukset
Mikäli nyt on aika uusia jokin suurempi hankinta tai esimerkiksi joululahjalistasta tulee pitkä ja kallis, on Black Friday eli Musta Perjantai ja muut alepäivät hyvä aika tehdä nämä hankinnat. Musta Perjantai on aina kiitospäivän jälkeen, mutta yleensä sen ympärille kehittynyt alennusaika kestää reilun viikon. Alennusviikko aloittaa joulukauden marraskuun lopulla ja se on rantautunut Amerikasta Suomeenkin.
Lahjat ja hankinnat kannattaakin hankkia alennuksesta tarpeen mukaan. Turhia ostoksia kannattaa välttää, mutta noin muuten alennuksesta saa hyviä tarjouksia ja säästää rahaa. Huomioi kuitenkin se, että kuluttajansuojalaki on muuttumassa, jolloin kauppiaiden tulee näyttää alennusten yhteydessä myös 30 päivän alin hinta. Nyt lakia ei kuitenkaan vielä ole, joten kauppa saattaa johtaa harhaan ilmoittamalla alennukset korkeammasta lähtöhinnasta. Tiedä siis tuotteen oikea arvo ennen sen ostamista!
Tee fiksu säästösuunnitelma ja budjetti
Usein käytämme rahaa huomaamattamme sellaisiin asioihin, jotka eivät ole tarpeen ja pankkitilin saldo menee nollille viimeistään tilipäivään mennessä. Sanotaan, että kulutus nousee tulojen kasvun myötä ja moni suomalainen voi varmasti allekirjoittaa väitteen omassa kulutuskäyttäytymisessään. Kannattaakin budjetoida kotitalouden menot etukäteen ja välttää näin harhaostokset!
Tekemällä selkeän budjetin ja ohjaamalla muut rahat säästöön ja puskuriin jo kuukauden alussa auttaa säästämään pienistäkin tuloista. Säästetty 50 € on jo iso raha, jonka voi sijoittaa haluamaansa kohteeseen kasvamaan korkoa. Osa rahasta kannattaa pitää puskurissa, sillä kaikkia kuluja emme voi ennakoida. Osan voi kuitenkin sijoittaa ja varmistaa näin rahojen riittäminen myös tulevaisuudessa.
Mikäli säästämiseen olisi ehkä rahaa, mutta se ei kiinnosta, kannattaa osallistua johonkin säästöhaasteeseen. Näitä ovat esimerkiksi sellaiset haasteet, joissa joka viikko säästetään viikkonumeroa vastaava summa jollekin säästötilille. Myös järjestely, jossa jokaisesta korttiostoksesta siirtyy tietty summa säästöön, auttavat säästämään huomaamatta. Valitse siis oma tapasi säästää ja aloita säästäminen jo tänään!
Ulkopuolisen rahoituksen käyttäminen maltilla on täysin OK
Usein suuremmat ostokset tulevat vastaan silloin, kun raha on jo muutenkin tiukalla. Välillä tuntuu siltä, että esimerkiksi kodinkoneet hajoavat kaikki kerralla tai auto on rikki juuri silloin kun sen korjauttamiseen ei olisi ylimääräistä rahaa. Kulut kasaantuvat eikä puskurirahasto millään riitä tai se on jo käytetty.
Tällöin avuksi voi tulla ulkopuolinen rahoitus, jonka avulla vaikeimmasta pääsee yli. Esimerkiksi osamaksu Klarnan kautta on vaihtoehto silloin, kun kuluja haluaa jaksottaa useammalle kuukaudelle. Klarna on tunnettu ja luotettava toimija, jota käyttävät muun muassa https://www.klarnacasinot.com/.
Osamaksu ja kulutusluotot auttavat tilanteessa, jossa raha on tiukilla ja sitä tarvitaan nopeasti. Mikäli ne maksaa nopeasti ja tehokkaasti pois eivät niiden korot ja kulut pääse kertymään kovinkaan korkeaksi. Vastuullinen lainaaminen on siis täysin okei.
Talveen 2022-2023 kannattaa siis varautua monilla tavoin. Ruokalaskun ja sähkölaskun pienentämisen lisäksi muiden sopimusten kilpailutus on järkevää jo nyt. Mikäli talvesta tulee aurinkoinen ja tuulinen, on energiakriisi paljon maltillisempi kuin pelätään. Sähkökatkoja voi kuitenkin tulla ja näihin kannattaa varautua muun muassa hankkimalla kynttilöitä ja taskulamppuja, sekä akkupankkeja.
Pienellä varautumisella ja taloudellisella suunnittelulla talven yli pääsee kuitenkin helposti ja ensi kesänä tilanteen pitäisi olla jo paljon parempi!