Suomalaiset joukkueet matkalla kohti CS:GO turnausvoittojen miljoonia
Suomalaiset tekevät yleensä kaiken tekemänsä täysillä. Siksi suomalaiset ovat pärjänneet hyvin myös eurheilun saralla – ainakin mikäli verrataan pelaajamassojen kokonaismääriin, Suomesta on tullut suhteettoman monta menestynyttä eurheilu pelaajaan, mutta onko eurheilu millainen laji menestyä – ja miten sitä voi pelata vedonlyönti kohteena?
Katsotaan tarkemmin suomalaisia CS:GO joukkueita ja pelaajia, ja heitetään vielä arvauksia lajin eli kilpapelaamisen tulevaisuuteen.
Suomalaiset maailmalla
Suomalaiset urheilijat ja suomalaiset eurheilijat kiinnostavat katselijoita aivan samalla tavalla kuin he tekevät sen muuallakin maailmalla, Suomessa vain on vähemmän ihmisiä, ja siten myös vähemmän isoja yrityksiä ja vähemmän rahaa urheilumarkkinoilla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikissa lajeissa lajien parhaat lähtevät ulkomaille ansaitakseen elantonsa.
Onhan se eri asia elää elämänsä parasta ammattilaisaikaa saaden kunnon kuukausipalkkaa, kun pelaamalla suomalaisessa organisaatiossa toivoen jonkun turnauksen voittoa, mutta muuten saaden kenties juuri ja juuri matkakorvausrahoja pelimatkoista ja harjoitusreissuista sekä bootcampeista. Suomalainen urheilu on samassa jamassa todella monessa lajissa ja rahan puute tuli karvaisevalla tavalla näkyviin menneiden naisten jääkiekon MM-kisojen parissa, kun yksi suosikeista eli Suomi tipahti ”mutasarjaan” – ai miksikö?
Naisleijonille ei Suomessa arvostusta löydy, eikä katsojia – joka tarkoittaa sitä, että saatavilla olevat harjoittelujäät ovat vähissä, palkkaa ei saa kuin muutama pelaaja, ja suurin osa SM-sarjankin pelaajista saa maksaa itse pelaamisestaan, samalla kuin miesten puolella jokainen liigapelaaja voi pelata jääkiekkoa ammatikseen. Jokainen tietää, että mikäli joudut rahasi ansaitsemaan käymällä töissä urheilun ohella, voi ammattilaisuus näin rankassa lajissa olla mahdotonta. Sama asia on myös Eurheilun parissa. Vaikka laji ei kenties ole fyysisyydeltään niin rankka kuin jääkiekko, ovat itse turnaukset ja pelit useimmiten Suomen aikavyöhykkeestä kaukana, eli pelit pelataan myöhään iltaisin tai yöllä, joten tavallinen töissä käyminen ja eurheilu ammattilaisuus eivät osu yksiin, vaan pelaajan on tehtävä päätös omasta urastaan jo varhaisessa vaiheessa.
Monet suomalaiset eurheilijat ovatkin lähteneet kansainvälisiin organisaatioihin, palatakseen sitten muutaman vuoden pelaamisen jälkeen Suomeen perustamaan perheen tai opiskelemaan jonkinlaista tutkintoa – mutta koko laji on yhä vielä kasvu- ja alkuvaiheessaan, joten perusasiat kehittyvät hitaasti, vaikka itse laji on jo saanut todella paljon mediatilaa.
Suomen CS:GO
Suomen CS:GO saa tänä syksynä kaivattua piristystä kun CS:GO saa oman isomman luokan kansainvälisen turnauksen Espooseen. Elisa Masters Espoo tuo Suomeen areenapelit, joissa lajin fanit ja harrastajat, sekä ammattilaiset pääsevät paikanpäälle Espooseen katsomaan lähes maailman parhaiden CS:GO joukkueiden kamppailuja – parhaat joukkueet pelaavat tätä kirjoitettaessa Brasiliassa ESL:n Rio Major turnauksessa, jossa nähtiin suomalaistakin väriä kun Aleksi ”aleksib” Virolainen toimi ruotsalaisen NiP joukkueen pelin sisäisenä liiderinä – tuloksena kuitenkin valitettava kolme ottelua ja kolme tappiota saldo.
Suomen CS:GO on yksi pelatuimmista peleistä Suomessa näistä eurheilun genreen kuuluvista peleistä, mutta sen pelaajat ovat myös katselemassa muita pelejä, kuten Apex Legends, PUBG, tai vaikkapa Valorant peliä, joka on kuin kopio CS:GO pelistä, mutta vietynä avaruuteen. Itseasiassa yksi maailman parhaiten tunnetuista nuorista suomalaisista CS:GO ammattilaisista eli Elias ”Jamppi” Olkkonen siirtyi osittain pakotettuna pelaaman Valorant-peliä, ja onkin tällä hetkellä kyseisen pelin yksi kansainvälisistä staroista pelaten korkeimmalla mahdollisella tasolla osana Liquid organisaation Valorant joukkuetta.
Mutta Suomen CS:GO ja Elisa Masters on sen luokan tapahtuma, että vastaavia ei Suomessa ole vielä kertaakaan järjestetty.
Harkimot yrittivät Helsingissä vastaavaa järjestää, mutta koko tapahtuma hieman floppasi, eikä siitä ole sen enempää puhuttu, ja nykyäänhän nuorempi Harkimo on tullut median eteen kertomaan olevansa nykyään Jokereiden omistaja.
Elisa Masters tuo Espooseen turnaukseen pelaamaan kansainvälisiltä kentiltä: BIG, Mouz, Fnatic, Astralis, Complexity, Heet, GamerLegion, Saw and 500 joukkueet, jotka kohtaavat kaksi suomalaista organisaatiota eli tällä hetkellä Riossa pelaavan ENCE:n tiimin, sekä HAVU:n. Molemmat suomalaiset joukkueet ovat kokenet isoja muutoksia viime aikoina, ja itseasiassa ENCE:n pelaavassa rosterissa ei ole enää yhtään suomalaista pelaajaa, mutta valmentaja on vielä suomalainen, kun Eetu ”sAw” Saha valmentaa puolalaisen, espanjalaisen, tanskalaisten ja montenegrolaisen pelaajan tiimiä.
Team HAVU:n tämän hetken rosteri on täysin suomalainen, joka on muodostunut aivan viime kuukausien aikana kovaksi haastajaksi ja nousijaksi, vaikka joukkueen ranking sijoitus HLTV:llä on vasta 65. Rosterissa ovat valmentaja Mikko ”xartE” Välimaa (ex hREDS), ja pelaajina Sami ”xseveN” Laasanen (Ex ENCE), Jani ”Aerial” Jussila (Ex Ence), Joonas ”doto” Forss (ex ENCE), Jarkko ”spargo” Rahja (ex KOVA) sekä Jesse ”zehN” Linjala (ex FunPlus Phoenix).
Miten suomalaiset organisaatiot pärjäävät kovassa seurassa, vai viekö ensimmäisen Elisa Espoo Masters voittorahat mukanaan ulkomaiset vieraat kuten jo kaiken aiemmin voittanut tanskalainen Astralis, joka löytyy maailmalistalta nykyään sijalta 18, mutta joukkue sai rosteriinsa todennäköisesti melkoisen vahvistuksen kun 27-vuotias Nicolai ”device” Reedtz palasi pelikentille juuri tähän turnaukseen – devicen ottelu- ja turnauskunto on epäselvä, mutta mikäli hän on täysin pelikuntoinen, tulee Astralis olemaan kova joukkue kaataa.
Miksi pelata ammattilaisena?
Miksi monet sitten haluavat nousta ammattilaiseksi vaikka juuri CS:GO pelin parissa? Yksi syy voi olla itse pelaaminen, toisen se, että hyvillä osaavilla pelaajilla on mahdollisuus päästä pelaamaan ja matkustamaan ympäri maailmaa, pelaamalla tietokonepeliä. Valitettavasti vain todellisuus on sellainen, että CS:GO peliä pelataan koko ajan reilun 600 000 pelaajan toimesta joka päivä, ja kuukausittain parhaimmillaan pelaajia on online ympäri maailman yli miljoona pelaajaa.
Näistä miljoonasta kenties noin tuhat yltää pelaamaan edes jonkinlaisella puoliammattilaistasolla, ja kenties muutama sata sellaisella ammattilaistasolla, että ei pelatessa tarvitse tehdä muita töitä. Monille pelaaminen on siis ajanvietettä, harrastus tietokonepelaamisen parissa, mutta varsinkin nuoremmilla voi olla mielessä Elisa Espoo Masters tyyppiset areenat ja niillä pelaamaan pääseminen tuhansien katsojien eteen livenä.
Eurheilun tulevaisuuden näkymät?
Eurheilu on kuitenkin vieläkin nuori laji, joka etsii niitä oikeita tapoja kehittyä, ja luoda pohjaa tulevaisuudelle. Yksi iso ongelma verrattuna perinteisiin lajeihin on se, että esimerkiksi jääkiekkoa ja jalkapalloa voit pelata jo pienenä oppiessasi kävelemään, mutta näitä eurheilu pelejä, voit alkaa pelata virallisesti vasta 16-17 vuotiaana, ja ammattilaiseksi pääset käytännössä vasta kun olet täyttänyt 18-vuotta, sillä useimmat rahaturnaukset vaativat täysi-ikäisyyden, sillä niihin on monesti liitetty myös urheiluvedonlyönti, joka vaatii, että pelaajat ovat täysi-ikäisiä.
Laji on kuitenkin ympäri maailman kasvamassa, ja samalla kun laji kasvaa, se kehittyy myös ruohonjuuritasolla ja monet isoista organisaatoista ovat kehittäneet erilaisia akatemia-hankkeita, aivan kuten perinteiset urheiluseurat ja sitä kautta tuoneet lajille tyypillistä harjoittelua myös nuoremmille pelaamisesta kiinnostuneille.
Samalla ovat maailmalla alkaneet myös erilaiset pelikerhot, joissa nuoremmille opetetaan joukkueessa pelaamista, oikeita tapoja pelata, sekä samalla myös tapoja pitä huolta omasta kehosta ja pääkopasta, sillä eurheilu kovimmalla tasolla vaatii myös kunnossa olevaa mieltä, sekä kehoa, sillä ottelut voivat kestää tunteja.
Eurheilun tulevaisuuden uhat?
Eurheilun tulevaisuuedn suurimmat uhat tulevat pelien valmistajien puolelta. Jokainen eurheilu laji on peli, jota valmistaa yritys, jonka tavoite on tehdä voittoa. Jo nyt on nähty, kuinka joitain pelejä on lopetettu, koska ne eivät ole myyneet tarpeeksi, ja samalla peliin liitetty ammattilaisliiga on kohdannut äkillisen loppunsa.
Toinen iso uhka ovat pelissä tapahtuvat isot muutokset. Pelitalo voi ignoorata koko ammattilaiskentän ja tuoda markkinoille aivan uuden version vanhasta pelistä, joka aiheuttaa ammattilaisille tilanteen, missä he ovat kuin aloittelijoita – pelaa siinä sitten miljoonaluokan turnauksia.
Eurheilu kuitenkin on tullut maailmalle yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi niin vedonlyöntiin, harrastukseksi kuin myös ammatiksi.