Valjasta Mindfulness Arkesi Tueksi
Mindfulness on ponnahtanut julkisuuden valokeilaan ja sen harjoittamista suositellaan arjessa jaksamiseen ja oman elämän hyväksymiseen. Mindfulness on kirjaimellisesti käännettynä tietoista läsnäoloa.
Siihen osallistuvan on tarkoitus oppia keskittymään käsillä olevaan hetkeen. Sinun ei tule arvioida nykyhetkeä positiiviseksi tai negatiiviseksi, ainoastaan tiedostaa ja ymmärtää, mitä kullakin hetkeä sisälläsi ja ympärilläsi tapahtuu.
Kuten moni jo arvaa, mindfulness on läheistä sukua meditaatiolle. Ne eivät kuitenkaan ole yksi ja sama asia. Meditaation aikana otat tietyn asennon ja koetat keskittyä hengitykseesi, mietteet aivoistasi tyhjentäen tai ainakaan niihin tarttumatta.
Mindfulness sen sijaan onnistuu milloin ja missä tahansa, voit harjoittaa sitä kävelylenkillä, lattioita imuroidessa, jopa syödessäsi. Sekä meditaatio että mindfulness antavat rauhallisemman mielen, mikä on eduksi kaikissa elämämme hetkissä, niin työssä kuin vapaa-ajan tuokioina, joihin voi lukeutua vedonlyönti.
Miten mindfulness auttaa eri tilanteissa?
Stressinhallinta
Mindfulness alentaa erityisen tehokkaasti stressitasoa. Kun kiinnität huomion nykyhetkeen ja opit olemaan murehtimatta ja arvostelematta, kehosi ja mielesi rentoutuvat. Nykyhetkessä läsnäolo nimittäin aktivoi ihmisen parasympaattista hermostoa.
Mindfulness opettaa elämään tässä ja nyt, halajamatta menneisyyttä tai panikoimatta tulevaisuuden asioista. Suosittelemme lukemaan myös Eckhart Tollen kirjan Läsnäolon voima, joka on ansiokas apu mindfulnessin pääperiaatteen ymmärtämiseen ja sen harjoittamisen vahvistamiseen.
Keskittymiskyvyn parantaminen
Valitettavan usein elämä vaatii monen asian samanaikaista suorittamista. Mindfulness puhuu kuitenkin yhteen asiaan keskittymisen tärkeydestä. Harjoitusten myötä keskittymiskykysi ja tarkkaavaisuutesi paranevat, opit huolehtimaan yhdestä hetkestä ja tehtävästä kerrallaan.
Vaikka ”moniajoa” on pitkää pidetty tehokkuuden merkkinä, uupumattomuus edellyttää yhden asian käsittelyä kerralla, onpa kyseessä sitten työ tai opiskelu.
Tunne-elämän säätely
Ihminen elää pitkälti tunteiden varassa ja antaa niiden halita jopa päätöksenteossa. Kun olet läsnä nykyhetkessä, opit ymmärtämään omaa tunneskaalaasi, hyväksymään myös negatiiviset tunteet ja elämään niiden kanssa harmoniassa.
Masennuksesta ja ahdistuksesta on tullut länsimaissa kansantauteja ja mindfulnessin opettaminen jo koulussa voisi huomattavasti helpottaa henkistä elämäämme ja auttaa ymmärtämään, että tunteita on monenlaisia ja niiden kanssa on oltava sinut.
Paremmat ihmissuhteet
Ihmissuhteissa tärkeintä on osata kuunnella ja ymmärtää toisia. Kun osaamme olla läsnä ja olemaan empaattisia, kommunikaatio paranee ja suhteet syvenevät. Luonnollisesti osaamme silloin olla kärsivällisempiä muita kohtaan, reagoida rauhallisemmin ja malttaa mielemme, jolloin riidat ja tarpeettomat välirikot vähenevät huomattavasti.
Mindfulnessin harjoittaminen
Hengitysharjoitukset
Mindfulness alkaa yksinkertaisimmillaan hengitykseen keskittymällä. Voit esimerkiksi istua mukavasti, sulkea silmäsi ja keskittyä hengitykseesi. Huomaa, miltä ilma tuntuu hengittäessäsi sisään ja ulos. Kun huomaat ajatustesi harhailevan, palauta huomiosi lempeästi takaisin hengitykseesi.
Kehon skannaus
Kehon skannaus on toinen tehokas mindfulness-harjoitus. Makaa selälläsi ja käy mielessäsi läpi kehosi eri osat, aloittaen varpaista ja edeten vähitellen kohti päätä. Huomioi, miltä kussakin kehon osassa tuntuu, ilman että yrität muuttaa mitään. Tämä harjoitus auttaa kehittämään kehotietoisuutta ja rentouttaa mieltä.
Tietoinen syöminen
Tietoinen syöminen on erinomainen tapa tuoda mindfulness arkeen. Kun syöt, keskity ruokaan kaikilla aisteillasi. Huomaa ruoan tuoksu, maku, väri ja koostumus. Syö rauhallisesti, jokaisesta suupalasta nauttien. Lisäetuna tämä edistää ruoansulatusta ja takaa sinulle uusia makuelämyksiä, jotka ennen jäivät huomaamatta.
Päivittäiset askareet
Voit tuoda mindfulnessin osaksi arkea myös päivittäisten askareiden kautta. Kokeile olla tietoisesti läsnä esimerkiksi tiskatessasi, kävellessäsi tai vaikkapa siivotessasi.
Keskity vain siihen, mitä parhaillaan teet, älä anna muiden asioiden häiritä mieltäsi. Kuin ihmeestä, arkiset askareet tuntuvat miellyttävämmiltä, etkä enää manaile niihin uhraamasi aikaa.
Yhteenveto
Mindfulness ei ole oikotie ongelmien ratkaisuun, eikä se edes sovi kaikille. Mindfulness edistää kuitenkin arkista hyvinvointia ja kohentaa elämänlaatua, kunhan opit nykyhetkeen keskittymisen ja sen hyväksymisen sellaisenaan. Stressi alenee, keskittyminen muuttuu helpommaksi, eivätkä tunteet enää vie mennessään.