Litulaukka (Alliaria petiolata)
Litulaukka, erittäin mielenkiintoinen villivihannes- ja yrttikasvi. Sen maku on pippurinen, sekä valkosipulinen ja se sopii niin kalan, lihan kuin kanankin kanssa.
Litulaukka on maukas, ravinteikas, mutta myös jokseenkin lääkinnällinen kasvi.
Sitä kannattaakin syödä koko kesä, sillä se tuottaa maukkaita lehtiä toukokuusta aina heinäkuun loppuun saakka, paikasta riippuen, eikä käyttö suinkaan lopu vielä siihen. Kukinnan aloitettuaan lehdet menettävät makua ja samalla kitkeröityvät, samoin kun ilmat kuumenevat merkittävästi kitkeryys tulee jo esiin. Tässä kohtaa lehtiin nousee enemmän vaikuttavia, lääkinnällisiä ominaisuuksia. Kukat ovat erittäin käyttökelpoisia koristeeksi annoksiin, mutta myös oivia tuomaan jännittävää, hieman miedompaa valkosipulimaista makua annoksiin.
Kukkavarretkin ovat syötäviä ja niitä voi käyttää monella tapaa, vaikkapa silputa pastan joukkoon tai uuttaa maku kermaan, oljyyn jne.
- Juuriakin voi käyttää, ne on tällöin kerättävä kevättalvella tai myöhään syksyllä.
- Litulaukka sisältää A-, B-, C-, E-vitamiineja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, seleeniä, kuparia, rautaa ja mangaania, sekä omega-3 rasvahappoja!
- Litulaukkaa on ennen käytetty hoitona kuolioon, sekä haavoihin.
Muita terveyshyötyjä voit saada litulaukasta painonhallinnassa, sydämen terveyteen kolesterolin hallinnan kautta. Litulaukka voi myöskin auttaa ehkäisemään syöpää ja parantaa vieläpä immuniteettia.
Vinkki:
Lisää hyvin puhtaaseen, desinfioituun lasipurkkiin litulaukan varsia ja lehtiä, sekä saman verran jauhosavikansiemeniä (quinoa), sekä peitä ne luomulaatuisella omenaviinietikalla, sulje purkki hyvin. Anna etikan maustua kaapissa valolta suojassa reilu kuukausi ja siivilöi. Käytä salaatinkastikkeena, voit myös maustaa kastikkeen oman makusi mukaan!