Tammi (Quercus robur)
Tammi:
Tammi on lääkinnälliseksi katsottava puu tanniiniensa ansiosta, sitä luonnehditaan tästä syystä myrkylliseksi, mutta erona on lähinnä annostus. Tanniinit esim tammenterhoissa auttavat vahvistamaan immuniteettia, ne suojaavat myöskin sydäntä, sekä ehkäisevät tulehduksia. Tammen tanniineja löydät joistakin viineistä, joita kypsytetään tammitynnyreissä.
Lehdet:
Tammen lehden erittäin vahvat antioksidantit auttavat elimistössä tulehduksia aiheuttavien vapaiden radikaalien poistamisessa, sekä niillä on antikarsinogeenisiä vaikutuksia ihmisessä, sillä nimenomaan vapaat radikaalit aiheuttavat kasvainten kasvua. Lehtien flavonoidit estävät verisuonia plakkiutumasta ja auttavat muihinkin kardiovaskulaarisiin toimintoihin useilla eri mekanismeilla, mm. estämällä tulehdusta.
Antioksidantit ja flavonoidit lehdissä, pystyvät parantamaan ”hyvän” kolesterolin määrää veressä, sekä vähentämään ”pahaa” kolesterolia, LDL:ää. Flavonoidit vaikuttavat myöskin ACE entsyymiin (Angiotensiinikonvertaasi (ACE)), estäen sen toimintaa, joten sillä on samoja ominaisuuksia kuin ACE-estäjillä verenpainelääkkeenä. Tammenlehdet toimivat siten myöskin verenpaineen alentajina. Verenpaineeseen saat parhaiten hyödyn keittämällä lehdistä teetä.
Tammen lehdet ovat myöskin antiseptisiä ja antibakteerisia, joten niitä voi käyttää tyrehdyttämään pieniä haavoja, ihottumiin ja kutinaan. Käyttää monenlaisissa ihovoiteissa ja kääreissä, ihotulehduksissa ja hien liikaeritykseen.
Lehtihauteita voi käyttää myös jäykille nivelille, nyrjähdyksiin, sekä turvotukseen.
Tammenlehtien flavonoidit auttavat myöskin ihon haavoja paranemaan nopeasti, mutta myöskin vatsa-, sekä suolistohaavaumia. Tammenlehdet tappavat tehokkaasti myöskin bakteereja ja viruksia.
Mahla:
Tammesta saa myös mahlaa, mutta sitä ei kerätä poraamalla reikiä puun runkoon kuten koivussa ja vaahterassa. Mahla valutetaan katkaisemalla oksa ja siitä valutetaan makeaa mahlaa pulloon.
Hiusten huuhteluvetenä tammenmahla, jonne uutetaan tammenlehtiä, auttaa rasvaisille hiuksille palauttamaan luonnollisen kosteuden, samoin se toimii myös iholla.
Kukat:
Tammen valkoisista kukista voi tehdä ikkunalaudalla siirappia, joka auttaa väsymyksessä ja uupumuksessa. Teeksi keitetyt diureettiset kukat antavat apua flunssassa, tulehduksissa, turvotuksissa ja jopa kuumeeseen.
Kuori:
Kuoresta tehty tee auttaa kroonistuneessa ripulissa, haavoihin ja kurkkukipuun kurlattuna.