Uupuminen – Kipuja, ahdistusta ja masennusta
Uupuminen
Uupuminen ja sen tunnistaminen ei ole helppoa, varsinkaan jos elämä on aktiivista ja tekemistä on paljon. Viiden jälkeen-ohjelman erikoishaastattelussa puretaan muun muassa miksi tunnistaminen on vaikeaa ja mitkä ovat sen suurimmat haasteet.
Kun uupumus iskee, oma maailma menee sekaisin. On vaikea ymmärtää mitä tapahtuu ja mitä asialle voi tehdä? Samalla asetumme kielen ulkopuolelle ja koemme kuinka vaikeaa on kuvailla uutta olotilaamme. Kun istumme lääkärillä tai psykiatrilla koemme että emme pysty kertomaan miltä meistä oikeasti tuntuu. Kipu ja ahdistus ovat avanneet meille uuden maailman, sanojen ulkopuolella.
Taistelemme tullaksemme ymmärretyksi. Ja se lisää olemassaolevaa tuskaa entistä enemmän. Kun kukaan ei ymmärrä meitä, yksinäisyyden tunne kasvaa.
Miten uupuminen näkyy arjessa?
Vaikka väsymys on iso komponentti oirekuvauksia, aina ei ole väsynyt. Aamut sujuvat monesti jopa hyvän oloisena mutta lounasaikaan väsymys ja ahdistus hiipivät esiin. Tämän lisäksi väsymys ei aina tunnu perinteiseltä väsymykseltä vaan erilaiselta, tunkkaiselta painopeitolta joka on heitetty pään yli. Uupumusväsymystä seuraa myös usein erilaiset kiputilat alaselässä ja vatsassa.
Mitä eroa on uupumuksella ja masennuksella?
On hyvä muistaa että lääketieteelliset luokittelut ovat keksittyjä konsepteja, ja että uupuminen on yksinkertainen, hyvin suppea, kuvaus monimutkaiselle ilmiölle. Tämän takia monet meistä takertuu luokitteluihin, ja mikäli kaikki oireet eivät täsmää, emme löydä vastauksia kysymyksiimme. Kuvaan yleensä masennuksen ja uupumuksen eroa kuin se olisi sama biisi jonka soittaa kaksi eri coverbändiä.
Uupumus, masennus, ahdistus ovat kaikki kieroutuneet toisiinsa eri tavoilla.
Uupuminen pistää arvomaailman uusiksi
Uupuminen on monelle käänteentekevä hetki omassa elämässä joka pakottaa uudelleenjärjestelemään arvomaailman, monesti parempaan ja kestävämpään suuntaan. Yhä useammalle uupumus on siirtymävaihe merkityksellisempään elämään. Kun se lopulta iskee on pakko tehdä elämänmuutos. Liian moni palaa tuttuihin kuvioihin ja uupuu kerta toisensa jälkeen samoihin huonoon elämäntapoihin.