Kuusenkerkkä (Picea)
Kuusenkerkät sisältävät A- (beta-karoteeni) ja C-vitamiinia, lignaania, kaliumia, hiven- ja kivennäisaineita, sekä flavonoideja, jotka toimivat antioksidanttien tavoin.
Vatsavaivoihin, närästykseen, lihaskipuihin, särkyyn, reumaan, yskään, flunssaan, väsymykseen ja yleiskunnon parantamiseen, puhdistamaan munuaisia ja lisäämään sapen eritystä. Kerkät ovat myös diureetteja, lisäävät siis virtsaamista puhdistaen virtsateitä, sekä lisäävät hien eritystä. Lisäksi kerkät ovat limaa irroittavia ja poistavat tulehdusta, siksi ne käyvät hyvin yskänlääkkeeksi, sekä keuhkoputkentulehdukseen ja muihin keuhkotauteihin, kuten astmaan.
Kerkkiä voi säilöä monella tapaa, pakastaminen ja siirapiksi keittäminen lienevät yleisimmät tavat. A-vitamiinin esiaste beta-karoteeni auttaa ruskettumaan paremmin, sikäli mikäli kevätaurinko todella paistaa, on jopa mahdollista saada hieman alustavaa rusketusta kesän varalle.
Kerkät voi myös kuivata, maun lisäksi säilyy myöskin vitamiinit. Pakastettuna kerkät säilyttävät myös maun ihan hyvin ja vain hyvin pieni osa vitamiineistakin häviää.
Kerkkien kerääminen vaatii maanomistajan luvan!
Kuusenkerkistä valmistetaan perinteisesti kuusenkerkkäsiirappia, pestoa, teetä, likööriä, hilloa, öljyjä, etikoita, hyytelöitä, mehua, kastikkeita, sopii suklaan ja puolukan kanssa loistavasti yhteen, sekä hentoisina vaalean vihreinä salaatteihin ja marinadeihin jne.