Karitsaa ja metsäisiä makuja
karitsan ulkofilettä kahdelle
Maustevoi
- tuoreita villiyrttejä hienonnettuna (nokkonen, isomaksaruoho, siankärsämö,
mustaherukka) - 100 g pehmeää voita
- 1 tl tummaa balsamicoa
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl kuminaa
- pippuria
- suolaa
Valmistus
Sekoita ainekset yhteen, paitsi yrtit ja voitele kuivatut fileet paksusti maustevoilla.
Painele yrttisilppu voin päälle kerrokseksi ja pyöritä lihat tiukasti kelmuun. Anna asettua jääkaapissa muutama tunti ja paista omassa rasvassaan paistinpannulla sopivan kypsiksi maun mukaan.
Yrttikastike
- 3-4 rkl turkkilaista jugurttia
- 3 rkl tuoretta väinönputkea hienonnettuna
- puolikas hopeasipuli tai salottisipuli pilkottuna
- valkosipulinkynsi hienonnettuna
- pippuria
- suolaa
- voita
Kuullosta sipulit voissa ja anna niiden karamellisoitua hieman ja mausta kevyesti pippurilla ja suolalla.
Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen tai blenderiin ja sekoita hyvin, ohenna tilkalla kermaa tarvittaessa.
Marjainen ja makea kastike karitsalle villimiehen tapaan..
- n. 15 kpl kuivattuja tai tuoreita ruusunmarjoja kokonaisina
- n. 1/2 dl vahvaa laimentamatonta (itsetehtyä) marjamehu-uutetta
- 3 rkl kuusenkerkkiä
- 1/2 hopeasipuli tai salottisipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl gheetä tai voita
- 1 tl tummaa balsamicoa
- pippuria
- suolaa
- vettä
Kuullota voissa tai gheessä kokonaisia ruusunmarjoja, kuusenkerkkiä ja sipulit pilkottuna. Lisää tilkka vettä, balsamico, sekä mausteet.
Paista porkkanat puolitettuina, sekä perunat lohkoina maustevoissa, jota käytetään myös
karitsan maustevoina.
Lisukkeeksi voit vielä lisätä puolukoita, purista joukkoon hieman veriappelsiinia ja lisää tarvittaessa ripaus sokeria.