Vuorenkilpisipsit ja dippi
Nokkossipsit ovat todella suosittuja, mutta sipsejä voi tehdä uppopaistaen vaikkapa vuorenkilven fermentoiduista, eli mustista lehdistä. Vuorenkilpeä löytyy kasvatettuna monen pihalta, hylättyjen talojen tonteilta jne. Vuorenkilpi ei ole kuitenkaan villikasvi, sitä löytyy vain istutettuna. Kaikki lajikkeet, hertta-, soikko-, purppura- ja tarhavuorenkilvet kaikki ovat täysin käytettävissä.
Kannattaa myös huomioida, että vuorenkilpi alentaa tehokkaasti verenpainetta! Kasvin maku on loistava, se sopiikin hyvin teeksi hunajan kanssa, mutta myös pikku snacksiksi ja vaikka dipattavaksi raikkaaseen minttukastikkeeseen.
Käytä vuorenkilpisipseihin tuoreita, juuri maasta poimittuja, mustaksi fermentoituneita lehtiä. Vihreissä lehdissä on liikaa arbutiinia sisäiseen käyttöön, mustissa sitä on huomattavasti vähemmän. Sen sijaan vuorenkilven lehdillä on adaptogeenisiä vaikutuksia ja se lisää hapenottokykyä, joten vuorenkilpi voi antaa lisäenergiaa.
Puhdista lehdet hyvin esimerkiksi pullasutilla ja viileän veden alla huuhdellen. painele lehdet kuiviksi pyyhkeellä tai paperiliinalla, anna kosteuden kuivua lehtien pinnalta hetken aikaa, ennen paistamista.
Kuumenna öljy n. 160 asteiseksi ja paista lehdet rapeiksi, nostele sipsit reikäkauhalla paperiliinalle ja suolaa heti sormisuolalla, herkullisia!
Dippi:
- tuoretta minttua silputtuna
- turkkilaista jugurttia
- valkosipulinkynsi silputtuna
- pippuria
- suolaa
Sekoita ainekset keskenään ja nauti vuorenkilpisipseistä raikkaan kesäisen dipin kanssa.